Sokféle étel érdekessé és ízletessé tételéhez alkalmazzák ezt a gyümölcsös hozzávalót, amelyek különlegessé varázsolják akár a legegyszerűbb recepteket is.
Miről lehet szó?
Ideje belépnünk a lekvárok, a dzsemmek, a zselék és a chutneyk világába!
Tapasztalataink szerint lehetetlen kinyitni egy finom lekvárt anélkül, hogy késztetést éreznénk egy hatalmas kanál elfogyasztására.
A lekvár – különösen a házi lekvár – egy időkapszula.
Izgalmas az olyan gyümölcs fogyasztása, amelynek múlandó tulajdonságai üvegbe vannak zárva, mint egy illatos parfüm.
Gondolj csak bele: nyáron a mézédes eper, ősszel az ízletes barack, télen a szilva, tavasszal pedig a málnalekvár a szezon legnagyobb slágere.
Ezért olyan ízletes a gyümölcslekvár
A gyümölcslekvárok amellett, hogy kiváló energiaforrások, egyben nagyon egészséges módjai is az ínycsiklandozásnak és a gyümölcsök fogyasztásának, amelyek nagy részét szezonalitása miatt néha nehéz vagy egyáltalán nem találni a piacon.
A lekvárok ízük és esztétikai szempontból amellett, hogy nagyon különleges hatást adnak egyes hús-, hal- vagy desszert ételeknek, nagyon fontosak az egészség szempontjából is.
Fogyasztásának számos előnye mellett a különleges textúrát, intenzív ízeket és frissességet adnak szinte bámelyik fogásnak, így érdemes velük folyamatosan kísérletezni, beépíteni a receptjeinkbe.
1. Egészséges alternatíva
Ellentétben a vajjal, a krémekkel és a sajttal, amelyeket a pirítósra kenünk, a lekvár nem tartalmaz zsírt. Bár a lekvárban található cukor mennyisége semmiképp sem elhanyagolható, a gyümölcsben található vitaminok és tápanyagok ellensúlyozzák ezt.
2. Javítja a haj, a bőr és a köröm egészségét
A lekvárok pektin nevű anyagot tartalmaznak, amely minden gyümölcsben megtalálható, és segíti az egészséges táplálkozás folyamatát. A lekvárok készítésekor ez az anyag módosul, még jobban megnő, és maga a pektin az a rész, amely zselés érzetet ad. A módosított pektin segíthet a haj, a bőr és a körmök egészségének javításában.
3. Csökkenti a vérnyomást
A lekvár a vérnyomás csökkentésében és a szervezet vörösvérsejtjeinek képződésében is fontos szerepet játszik, ezért ez a gyümölcslekvár fogyasztásának egy másik egészségügyi előnye.
Lehet, hogy a legfinomabb lekváros sütemények receptjeit már elsajátítottad és azt is pontosan tudod, hogy milyen sült húsokhoz milyen ízű lekvárok illenek, azonban a reggeli lekváros pirítós még nem a reggelik és uszonnák csúcsa.
Ideje a legízletesebb gyümölcslekváros szendvicsek kirpróbálásának!
3 szendvics recept, zamatos gyümölcslekvárral
- Áfonyalekváros mámor
Imádod a ropogós és friss bagettet, a sajtot, a bacont és a lekvárt? Ha mindegyik pontra igennel válaszoltál, akkor ez lesz az új kedvenc szendvicsed!
Hozzávalók:
- kecskesajt
- lágy vaj
- friss bagett
- vékonyra szeletelt prosciutto
- áfonyalekvár
Készítsük el a szendvicset:
1. lépés
Keverd össze a sajtot és a vajat egy konyhai robotgép segítségével.
2. lépés
A bagettet hosszában vágd félbe, az egyik oldalát kend meg kecskesajtos vajjall, majd tegyél a tetejére egy réteg prosciuttot.
3. lépés
A második vágott oldalát kend meg lekvárral, és helyezd rá a tetejét. A bagettet egyforma darabokra vágd, és már tálalhatod is.
- Lekváros falatkák
Ezek a mini lekváros szendvicsek tökéletesek születésnapokra, vendégvárónak vagy uzsonnának is. Amellett, hogy rendkívül finomak, villámgyorsan el is készülnek!
Amire szükséged lesz:
- szendvicskenyér
- krémsajt
- lekvár ( barack, málna, eper)
- magvak ( mandula, dió, mogyoró)
Kezdődhet az alkotás:
- lépés
A kenyér egyik oldalát kend meg krémsajttal, a másik oldalát pedig lekvárral.
- lépés
Ezután jöhetnek a magvak! A mi kedvenc kombinációink a barack és a dió, a mandula és a málna, illetve az eper és a mogyoró.
- lépés
Csukd össze a szendvicseket és egy pogácsaszaggató segítségével készíts annyi kis falatkát belőle, amennyit csak tudsz!
- Sajtos-barackos különlegesség
A grillezett ételek szerelmese vagy? Nem tudsz ellenállni a lágy textúráknak? Ez a lekváros-sajtos ízkaland téged is egy új világba repít majd!
A szendvicshez szerezz be:
- halloumi sajt
- fehér kenyér
- sótlan vaj
- baracklekvár
Állítsuk össze a fogást:
- lépés
A szendvics elkészítéséhez tegyél egy serpenyőt a tűzre, vagy melegítsd elő a grillt. Grillezd meg a halloumi szeleteket néhány percig az egyik oldalon, majd 1 percig a második oldalon. Amit szeretnénk a grillsajtra: arany szegély, és lágy, rugalmas textúra.
- lépés
Amíg a sajt sül, helyezd a kenyeret a kenyérpirítóba vagy a grilre, és pirítsd meg enyhén aranybarnára.
- lépés
Ha elkészült, vajazd meg mindkét oldalát és egy vastag réteg baracklekvárral kend meg. Amikor a halloumi kész, tegydd rá közvetlenül az egyik szelet pirítósra, tedd rá a másik szeletet, és finoman nyomd össze.
Ezek a gyümölcslekváros szendvics-csodák felejthetetlen ízélményt okoznak – frissességük, gyümölcsösségük és azok az alapanyagok, amelyek passzolnak hozzájuk, álomszerű kombinációkat képesek létrehozni.