Beköszöntött a tavasz!
Ahogyan mi is egyre motiváltabbnak és lendületesebbnek érezzük magunkat, úgy ebben a csodálatos évszakban a természet is újra virágzó és színes köntösbe bújik, amely a varázslatos tájak mellett különleges gyümölcsökkel és zöldségekkel is megörvendeztet bennünket.
Ideje kiélvezni az évszak előnyeit, szezonális alapanyagokhoz nyúlni és egy hatalmas csokor illatos virágcsokorral díszíteni az otthonod, hogy a tavasz hangulata átjárja a lakás minden pontját.
A konyhában szuper helye lenne ennek a csokornak!
Ha már szóba jött a konyha.. (azaz a kedvenc helyszínünk)
Te oda szoktál figyelni arra, hogy az időszaknak megfelelő, szezonális hozzávalókat vásárolj?
Ezért isteniek a szezonális alapanyagok
Finomabbak a zöldségek és gyümölcsök akkor, amikor szezonjuk van? A válasz egyértelműen igen, hiszen ilyenkor az alapanyagok a csúcsérettség fázisába kerülnek, így a lehető legízletesebbek a betakarítás pillanatában. Az intenzív ízek és lédús finomságok mellett bőven van még oka annak, hogy a szezonális alapanyagok rajongójává válj!
- Tápérték
A szezonális termékek általában táplálóbbak a szezonon kívüli terméseknél, amelynek az az egyszerű oka van, hogy ezek a szabadban növekednek, így bármiféle külső ráhatás vagy buzdítás nélkül tudják a fejlődéshez szükséges tápanyagokat magukba szívni!
- Költségek
A szezonális termékek gyakran olcsóbbak, mint a szezonon kívüliek, mivel ezek termesztése nem igényel plusz erőforrást vagy energiát, így pénz takaríthatsz meg azzal, ha a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett teszed le a voksodat.
- Környezeti hatás
A szezonális termékek megvásárlásával támogatod a helyi gazdákat, amely csökkenti a termések nagy távolságra történő szállításával kapcsolatos ökológiai lábnyomot, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátását is.
Egyszerű tehát az egyenlet!
A szezonális zöldségek és gyümölcsök vásárlása okos választás a pénztárcád és a bolygó megóvásának szempontjából is, nem utolsó sorban pedig intenzív ízekkel is gazdagodhatnak a fogásaid!
Mit vásárolj tavasszal?
Nem tudod, hogy mit érdemes pontosan beszerezned a boltok kínálatából? Ha tudod mire vágysz, abban nem vagy biztos, hogy mire kell odafigyelned a választás során, akkor segíthetünk!
Spárga – A tavasz a spárga fő szezonja, így nem nyúlhatsz mellé, ha élénkzöld, szilárd szálú, szoros végekkel rendelkező spárgát teszel a kosaradba.
Eper – Az eperszezon késő tavasszal kezdődik, a nyár folyamán pedig folyamatosan tart (aminek nagyon örülünk!). Keresd az élénk piros, telt, édes illatú darabokat, hogy kimaxolhasd az eper-élményt!
Borsó – Az élénk zöld hüvelyű, szilárd köntösök friss és finom borsószemeket takarnak, így mindenképpen érdemes ebből is betárazni!
Retek – A retek a kedvenc ropogós zöldségünk! A fényes, sima héjú retek biztosan isteni finom főleg az, amelynek friss, zöld teteje van!
Spenót – A spenót isteni összetevője lehet a salátáknak, a szendvicseknek és a főételeknek is. Keress olyan leveleket, amelyek sárga foltoktól mentesek!
Sárgarépa – Bár egész évben szezonja van, a sárgarépa igazi szezonja a tavasz, amikor igazán finom terméseket szerezhetünk be!
Ez csak néhány példa a rengeteg szezonális gyümölcsre és zöldségre, amelyeket érdemes a tavasz során beszerezned.
Ha teheted, a helyi termelői piacon vásárold meg ezeket, hogy méginkább támogasd a helyi gazdaságokat.
Mindent beszereztél?
Mutatunk néhány olyan tavaszi szendvicsötletet, amelyekhez felhasználhatod a megvásárolt alapanyagokat.
Szendvicsek szezonális, tavaszi hozzávalókból
A répás narancs-álom!
Egy olyan szendvicset készítenél répából, amelyet a válogatós egyének sem utasítanak vissza? Készítsd el ezt a finomságot és ne felejtsd el zsebre tenni a bókokat! Ez az ínycsiklandó szendvicsrecept akkor a legjobb, ha egy pohár friss gyümölcslével vagy jeges teával párosul!
Hozzávalók:
- barna kenyér
- cottage cheese
- zöld chili
- tej
- vaj
- reszelt sárgarépa
- reszelt mozzarella
- mustár
- só
Hogyan készítsd el a sárgarépás szendvicset?
- Egy tálba helyezd el a reszelt sárgarépát, a cottage cheese-t, a reszelt mozzarella sajtot, zöld chilit, egy kevés mustárt, tejet és sót, majd keverd el jól, míg nem kapsz egy csodás állagú szendvicskrémet.
- A kenyérszeleteket kend meg vajjal, majd a felét bőséges mennyiségű sárgarépás töltelékkel, majd zárd le egy vajas szelettel.
- A szendvicseket ezután serpenyőben pirítsd addig, ameddig aranybarna nem lesz a kenyér, a sajt pedig meg nem olvad.
Kész is az isteni, tavaszi grill szendvics!
A spenótos ebéd-szendvics
Ez a vegetáriánus, spenótos szendvics egészséges és finom ebéd lehet.: könnyen elkészíthető, tele van ízekkel és jól csomagolható, így biztosan kitart addig, míg ebédidőt nem üt az óra!
Hozzávalók:
- kovászos kenyér
- humusz
- morzsolt feta sajt
- spenótlevél
- sült pirospaprika csíkok
Alkotásra fel!
- A pirospaprikát vágd csíkokra, majd vajazd ki, végül pedig egy sütőpapírral bélelt tepsiben süsd meg őket egy kevés olaj társaságában. Ha elkészültek a paprikák, húzd le a héjukat.
- A humuszt oszlasd el egyenletesen minden kenyérszeleten. A szeletek felére szórj feta sajtot, spenótot és a pirított pirospaprika csíkokat is fektesd a hozzávalókra.
- Zárd le a szendvicset, vágd félbe és már csomagolhatod is!
Borsós ellenállhatatlan finomság
A borsó és rukkola a tavasz egy kis ízelítőjét kínálja ebben a nyitott, csirkés szendvicsben, amely a parmezán jelenlétével nyeri el végleges és isteni formáját!
Hozzávalók:
- kovászos kenyér
- olaj
- csirkemell csíkokra vágva
- só
- bors
- zöldborsó
- apróra vágott petrezselyem
- fokhagyma
- reszelt citromhéj
- citromlé
- pirospaprika
- rukkola
- parmezán sajt, apróra reszelve
Irány a konyha!
- Melegíts fel egy grillserpenyőt közepesen magas lángon; ebbe mehet is egy kevés olaj! Egyenletesen szórd meg a csirkét sóval és borssal, majd süsd addig a csíkokat, míg azok el nem érték a kívánt állapotot.
- Keverd össze a borsót, a petrezselymet, egy kevés olajat, egy kevés vizet és a fűszereket: a sót, a borsot és a pirospaprikát, majd helyezd ezt egy robotgépbe és dolgozd addig össze, míg krémes, csomómentes állagot nem kapsz.
- A kenyérszeleteket pirítsd meg, egyenletesen terítsd el a borsókeveréket a kenyérszeleteken. Ennek a tetejére mehet a friss rukkola, a csirke és a parmezán sajt is.
Készítsd el ezeket az ellenállhatatlan szendvicseket vagy válassz kínálatunkból.
Előszeretettel dolgozunk mi is szezonális alapanyagokkal, hiszen pontosan tudjuk, hogy ezek sokkal finomabbak a szezonon kívüli alapanyagainknál.
Te melyik szendvicsünkre csapnál le először, amely tökéletes kísérője lenne az első tavaszi napoknak?