Ó, azok az isteni halas ételek!
Gondoltál már arra, hogy szinte minden ország sajátos fogásai között találhatsz legalább egyet, amelynek összetevői között szerepel a hal, vagy a tenger gyümölcsei?
Míg hazánkban a halászlé és a balatoni hekk jelenti a hal-paradicsomot, addig a legtöbb ázsiai ételben a friss lazac, az olasz tésztákban pedig a kagyló, a rák és a polip dominál.
Nem véletlen, hogy ekkora teret kapnak a halas ételek a világtérkép-étlapon.
Egészséges, könnyen elkészíthető és sok oldalú – ezek a halas fogások jellemzői!
Sokan azonban óvakodnak az elkészítésüktől, hiszen tartanak attól, hogy az ismeretlen alapanyag hogyan fog viselkedni, de érdemes kísérletezni, hiszen isteni finom ételek készülhetnek a különböző halakból.
Miért érdemes több halat enned?
- Az egészséged érdekében
A halak nagy mennyiségű tápanyagot és fehérjét tartalmaznak, különösen az olajos halak, például a lazac és a tonhal. A hal gyakran kevesebb koleszterint és telített zsírt tartalmaz, mint más húsfélék, így nem is csoda, hogy a legtöbb diéta és egészséges étrend egyik alapelemei közé tartozik. A hal vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, beleértve a B-vitaminokat, a cinket és a vasat.
- Gyors ételek készülhetnek belőle
Gondolj csak bele, mennyi idő elkészíteni egy nagy adag marhapörköltet, töltött káposztát vagy sült csülköt: ehhez képest a halas ételek elkészítési ideje szinte egy csettintéssel ér fel. Sok halétel nagyjából 15 perc alatt elkészíthető, így rövid idő alatt készíthetsz mámorító és omlós finomságokat belőlük.
- Rendkívül sokoldalú
Nem csak az változatos, hogy milyen formában vannak jelen a halak a konyhában: konzervben, a fagyasztóból kerülnek ki, vagy éppen frissen érkeznek, hanem az is, hogy hogyan használjuk fel őket. Nyers formában tökéletes elemei lehetnek a sushinak, szendvicseknek, sütve pedig akár főételként, tésztákban, rakott ételekben és salátákban is helyet kaphatnak.
Kedvet kaptál az egyszerű, halas finomságok elkészítéséhez?
Így használd fel a halat
Most készülsz elkészíteni az első halas ételedet és olyan receptekre vágysz, amelyeknek magabiztosan állhatsz neki minden félelem nélkül?
Esetleg már elsajátítottad a halas fogások legjavát, mégis valami másra vágysz?
A szendvicseket, a falatokat és a hidegtálakat is feldobhatod, ha az összetevők közé becsempészel egy kis halat.
Mutatjuk is, hogyan csináld!
Szendvics szardíniával
Laktató és gyors szendvics, amely krémes és ízletes is? Ez lesz a legújabb kedvenced!
Hozzávalók:
- teljes kiőrlésű kenyér
- 2 konzerv szardínia
- majonéz
- avokádó
- paradicsom
- friss rukkola
- főtt tojás
- só, bors
Vágjunk bele!
- Nyisd ki a szardínia konzervet és öntsd le a rajta található olajat, ha szereted az igazán krémes állagot, akkor egy keveset benne hagyhatsz. A konzerv tartalmát öntsd egy tálba, nyomkodd össze villával, majd keverd össze annyi majonézzel, míg az szendvicskrém állagúvá nem válik.
- Jöhetnek a kenyerek! A szeletek felére tegyél 1-2 szelet avokádót, paradicsomot, a szardínia keveréket, rukkolát és karikákra vágott főtt tojást.
- A kenyereket sóval és borssal ízesítheted, majd helyezz rájuk egy újabb szelet kenyeret.
Tádám! Már kész is a frissítő halas finomság!
Falatka lazaccal
Ha újításokat vinnél be a megszokott kis falatkáid világába, akkor ez a lazacos mámor lesz a befutó!
- baguette
- vörösborecet
- cukor
- medvehagyma
- krémsajt
- koktélparadicsom
- füstölt lazac
- kecskesajt
- friss petrezselyem
- só
Készüljenek a finom falatok!
- A baguettet vágd karikákra, ezek lesznek a falatkák alapjai.
- Egy kisebb tálban keverd össze az ecetet, a cukrot, és egy csipet sót 2 evőkanálnyi vízzel. Add hozzá ehhez a felvágott medvehagymát, majd jól keverd őket össze. Helyezd a keveréket mikrohullámú sütőbe 2-3 percig, hiszen a hagyma így kellemesen ízessé, kívül ropogóssá, belül pedig lággyá válik.
- Minden baguettet kenj meg krémsajttal, a tetejükre pedig helyezz vékony koktélparadicsom szeleteket. Oszd el a lazacot és a medvehagymás keveréket a kenyérszeletek között, a falatkák tetejét pedig díszítsd kecskesajttal és friss petrezselyemmel.
Ez a falatka biztosan a vendégeid kedvence lesz!
Hidegtál
Hidegtállal készülsz a családi összejövetelre és tudod, hogy a rokonok rajonganak a halfélékért, azonban mégsem tudod, hogyan kellene őket megjelenítened a tálon?
Sokféleképpen lehet a hal ékes elem a hidegtáladnak:
Krémként – A tonhalkrém például tökéletes lehet pirítóssal, vagy zöldségek mellé, így akár mártogatósként is fogyasztható.
Nyersen – A füstölt lazac nem csak frissítő, de eszméletlenül finom is. Egy kevés citromlével kihozhatod igazi ízeit, ez pedig krékerekkel, kenyérrel és grissinivel is nagyon finom lehet!
Sütve – A tőkehalfilét egyszerű és gyors megsütni, a táladon pedig az egyik legízletesebb húsféle lehet. Gyerekek számára tökéletes a halrudacska is, hiszen ezt a finomságot lehetetlen visszautasítani, főleg akkor ha tartármártás is kerül a tálra.
Halas finomságok az Oryx-tól
Mi is oda vagyunk a különböző halfélékért, így nem is csoda, hogy kínálatunkban számos olyan terméket találhatsz, amelyek friss halat tartalmaznak.
A lazacos falatkánk a rendezvények nagy slágere, az igazi ínyencek és az egyszerűséget kedvelők is előszeretettel kóstolják meg ezt a finomságot. A falatkát a citromos-kapros krémsajt alap teszi a hal mellett igazán különlegessé, ezt követi egy paradicsomos-lilahagymás saláta, végül pedig az isteni finom füstölt lazacszelet.
Legújabb halas újdonságunk a lazacos bagel, amely csupa olyan összetevőből áll, amelyet csak imádni lehet! A kapros lime-os krémsajt alapon rukkolasaláta, ínycsiklandó norvég füstölt lazac szeletek lilahagyma és paradicsom található, amely garantáltan magára vonzza a tekinteteket, na meg persze az ízlelőbimbókat is.
A szendvicsek mellet a lazackrémes mártogatósunk is nagy sláger! Hozzá friss kígyóuborkát, paradicsomot, olívabogyót és ropogós stanglit is kínálunk, így lesz tökéletes az ízek kombinációja.
Válogass a szendvicseink és krémeink közül, vagy készítsd el saját halas finomságodat!
Élvezd ki a tenger mámorító ízeit és csapj bele a tenger legjavába!