A húsvét az új kezdetek és a remény ünnepe! Ez jelzi a téli szezon végét és a tavasz kezdetét, amikor a természet és mi is megújulhatunk. Nincs is jobb, mint végre újra a színes virágok között, a szabad levegőn időt tölteni!
Nekünk az egyik kedvenc ünnepünk a húsvét!
Ez az időszak a családi és baráti összejövetelekről szól, a közös tojásvadászatról, locsolkodásról és a hatalmas lakomákról – tökéletes alkalom az ünnep arra, hogy újra összekapcsolódjunk szeretteinkkel és ismerőseinkkel, és együtt töltsük az időt!
A húsvéthoz ízletes ételek és finomságok is társulnak – természetesen az édes csokoládé nyuszik és a gumicukor tojások mellett. A finom süteményektől kezdve a friss, gőzölgő kalácsig rengeteg minden kerülhet az asztalra, amelyeknek lehetetlen ellenállni!
Melyek a kedvenc összetevőink és hogyan hozhatod ki belőlük a legtöbbet?
Egy magyaros húsvét elengedhetetlen összetevői
Vannak olyan alapanyagok, amelyek beszerzése nélkül elképzelhetetlen lenne a húsvéti reggeli, hidegtál vagy ebéd elkészítése. Ezeket nem csak a megszokott formában használhatod fel, de akár újra is gondolhatod!
Főtt, kötözött sonka:
A sonka elengedhetetlen kelléke egy magyaros húsvéti ünnepnek. Van, aki a zsírosabb, van aki a húsosabb kiadás mellett teszi le a voksát, az viszont biztos, hogy nincs húsvét sonka nélkül.
Próbáltad már mézes mustáros mázzal bevonni a sonkát? Nincs más teendőd, mint a megszokott módon elkészíteni, majd a szeletelés előtt megkenni egy mézes-mustáros keverékkel, amely különlegessé és még csodálatosabbá teheti a sonka ízét!
Főtt tojás:
A főtt tojás gyakori kísérője a húsvéti reggeliknek és a hidegtálaknak is, így szinte elkerülhetetlen a találkozás vele az ünnepek során. Önmagában és kaszinótojásként is isteni finom, így nem is csoda, hogy örök klasszikusnak számít.
Tudtad, hogy isteni tojássalátát is készíthetsz belőle pillanatok alatt? Törd össze a főtt tojást, keverd össze majonézzel és apróra vágott hagymával, majd fűszerezd kedved szerint!
Bárány:
A bárányból készült ételek a sonka mellett rendkívül népszerűek ebben az időszakban, általában hagymával, fokhagymával és sárgarépával főzzük meg, majd mehet is a sütőbe, hogy minél hamarabb készen legyen a tökéletes ebéd!
A sütőben zöldségágyon is megsütheted a bárányt, így nem csak finomabb lesz az íze, de egy plusz körettel is gazdagodhat a tálaló-asztal!
Sárgarépa:
A sárgarépa bár a magyar konyha alapvető alapanyaga, húsvétkor az ikonikus nyuszi jelenség miatt még nagyobb figyelmet kap! A különböző salátákban, levesekben és köretként is megjelenhetnek a tányéron.
Mit szólnál, ha idén répatortát készítenél? Ha még nem próbáltad, nem kell aggódnod hiszen nagyon egyszerűen elkészíthető, és nem kell attól sem tartanod, hogy a piskótának répa íze lesz!
Medvehagyma:
A medvehagymát sokszor használjuk az édes és finom hagymaíz kedvéért, húsvétkor pedig a sonka és a bárány ízesítésére is tökéletes! Használható köretek kiegészítőjeként, vagy salátákban is, hiszen az íze remekül alkalmazkodik az ételekhez.
Ha igazán frissítő falatkákat készítenél, akkor akár a krémsajtba is belekeverheted, ezzel egy igazán tavaszi szendvicskrémet tálalhatsz!
Ha már a szendvicseknél tartunk, több húsvéti alapanyagból is készíthetsz gyors, laktató és varázslatos falatkákat, amelyek tökéletesen tízóraira vagy uzsonnára is, így a nap összes étkezése ennek a csodálatos tavaszi ünnepnek a hangulatában telhet!
Húsvéti alapanyagokból szendvicsek készülnek..
Húsvéti szendvics főtt sonkával
Ha feldobnád egy kicsit a húsvéti sonkát, vagy túl sokat főztél belőle, beleépítheted egy frissítő és izgalmas szendvicsbe is, ahol igazi tavaszi zöldségekkel egészítheted ki az ízeket!
Hozzávalók:
- kovászos kenyér
- főtt sonka
- svájci sajt
- dijoni mustár
- retek
- rukkola
- só
- bors
- A kovászos kenyeret pirítsd meg, majd ha kicsit kihűltek, kend meg egy kevés dijoni mustárral.
- A mustár tetejére helyezz vékonyra vágott sonka szeleteket, majd mehet rá a sajt, a só és a bors.
- Ezután jöhetnek a zöldségek: a paradicsom, a rukkola és a retek. Ezek isteni, tavaszi alapanyagok, amelyek frissé teszik a szendvicset!
- Zárd össze a szendvicset, majd vágd srégen félbe őket, és már fogyaszthatod is!
Friss tojásos szendvics
Ez a friss tojásos szendvics lesz a kedvenc tavaszi harapnivalód! Ha a tökéletes szendvicset keresed egy kerti piknikhez vagy a délutáni jegestea mellé, akkor most megtaláltad!
Hozzávalók:
- bagel
- főtt tojás
- avokádó vékony szeletekre vágva
- uborka vékony szeletekre vágva
- babcsíra
- majonéz
- só
- bors
- A bagelt pirítsd meg enyhén ropogósra, majd vágd félbe, ezután pedig kend meg majonézzel mindkét oldalát.
- A felszeletelt főtt tojás mehet a majonézre,majd az avokádó, az uborka, a só és a bors.
- Ezután a babcsíra lesz a szendvics éke, amelyet konzerves formában előbb érdemes lecsöpögtetni.
- Csukd össze a bagelt, és már vár is rád az erkély és a kedvenc könyved!
A húsvéti nyuszi kedvence
Elengedhetetlen a friss répa a húsvéti szendvicsek tekintetében – nem csak azért, mert a nyulak kedvence, hanem azért is, mert tavasszal van a fő szezonja, így ilyenkor igazán ízletes!
Hozzávalók:
- teljes kiőrlésű kenyér
- reszelt sárgarépa
- hummusz
- vöröshagyma vékonyra vágva
- avokádó vékonyra vágva
- bébispenót
- só
- bors
- A kenyereket kend meg humusszal, ez lehet sima, fűszeres vagy pikáns, csak rajtad áll!
- Adjunk hozzá a szendvicshez a reszelt sárgarépát, ezt előtte érdemes jól kinyomni, hogy ne legyen túl leves.
- Jöhet a bébispenót, majd egy újabb szelet kenyér és voila! Készen is van a húsvéti nyuszi kedvenc csemegéje.
Próbáld ki igazán tavaszi, húsvéti szendvics ötleteinket, vagy foglalkozz a dekorációval, a sütéssel és a főzéssel, mi pedig biztosítjuk számotokra a legfrissebb és legfinomabb szendvicseket.