Barion Pixel

Nyári szendvicsötletek, szezonális hozzávalókkal 

Minden évszakhoz jár egy bizonyos bőrönd. 

Míg a tél csomagjában a csípős hideggel és a jeges időjárási viszonyokkal találkozhatsz, addig a tavasz soha nem tudja eldönteni, mivel is lepjen meg – meleg, hideg, csapadék vagy napsütés?

Csodálatos ajándékot rejt az ősz, ahol a színes falevelek a megújulás kezdetét jelentik, végül pedig itt a nyár.

Az élet szép, hét ágra süt a nap és a szabadtéri programok különleges energiával töltenek fel!

A nyári szezon zöldségei és gyümölcsei

Amikor a nyári szezonális alapanyagokra gondolsz, automatikusan eszedbejuthat az, ahogyan a vízpart mellett friss görögdinnyeszeleteket eszel; érett paradicsomot és ropogós uborkát vágsz a salátába, vagy a főtt és sós csöves kukoricát ropogtatsz egy szabadtéri rendezvényen.

Noha ezek valóban a nyári kedvencek, rengeteg más friss, szezonális gyümölcs- és zöldségféleség is rendelkezésre áll, amelyeket felfedezhetsz és beépíthetsz a receptekbe.

Amikor a helyi piacon vásárolsz, tartsd szemmel a színes terméklehetőségeket, amelyeket a gazdák országszerte termesztenek egész nyáron.

  • Cseresznye

Május közepén kezdődik a cseresznye szezon, amely júliusban tetőzik. Ilyenkor ezek a gyümölcsök igazán ízletesek és lédúsak, ha bevásárlásra indulsz, mindenképpen érdemes betárazni belőlük!

  • Barack

Az őszibarack, a nektarin, a sárgabarack és fehér húsú őszibarack júniusban és júliusban éri el a csúcsot. Amellett, hogy kedvenc csonthéjas gyümölcsödet falatozhatod, ne felejtsd el megkóstolni félbevágva és grillezve is, hogy finom karamellizált desszertet kaphass.

  • Bogyós-gyümölcsök 

Az epertől az áfonyán és a málnán át a szederig kedvenc bogyóid szezonban maradnak a nyári hónapokban. Ezek fogyasztása önmagában is hatalmas élvezetet jelent, azonban érdemes lekvárt készíteni belőlük, hogy a hidegebb hónapokban is élvezhesd a friss gyümölcsök ízét.

  • Cukkini

A tökfélék családjába tartozó cukkinit is megtalálhatod a piacokon és az élelmiszerboltok polcain a nyári szezonban. Ez a hosszúkás, zöld, sárga, csíkos vagy foltos zöldség nyersen, párolva, főzve és grillezve egyaránt élvezetes.

  • Zöldbab

A zöldbab sokoldalúbb hüvelyes, mint gondolnád! A nyári hónapok zöldségei közül az egyik legfontosabb ásványi anyagokat tartalmazó termés, amely rengeteg különböző recept lehetőséget rejt magában. 

  • Uborka

Bár az uborka egész évben elérhető, mégis a nyári hónapokban a legfinomabb és a legízletesebb. Rengeteg olyan előnnyel rendelkezik, amely jó hatással van az egészségedre: gyorsítja az emésztést, és hidratál is a forró, nyári napokon!

Érdemes a szezonjukban fogyasztani ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket, mert ekkor a legfrissebbek, az ízek pedig elképeszten intenzívek. 

Mutatunk néhány szendvicsötletet, amelyekbe beleépítheted a szezonális terméseket és kiélvezheted a nyár finomságait.

Krémes-uborkás mámor

Próbáltál már krémes uborka tölteléket párosítani a szendvicsedhez? Pedig csodálatos! Kisebb kenyérszeleteken tökéletes előétel vagy nassolnivaló, míg kiadósabb formában megfelelő reggelinek, tízórainak vagy uzsonnának is!

Összetevők:

  • rozskenyér
  • lágy krémsajt
  • majonéz 
  • közepes kigyóuborka meghámozva, kimagozva, apróra vágva
  • friss kapor
  • fokhagymás só
  1. A felvágott uborkát nyomd át egy szűrőedényen, hogy eltávolítsd belőle a felesleges nedvességet.
  1. A krémsajtot és a majonézt turmixgépben vagy robotgépben dolgozd simára!
  1. Keverd össze a krémet az uborkával, a kaporral és a fokhagymás sóval és hűtsd le egy kicsit felhasználásig, hogy az ízek összeérjenek.
  1. A hűtött, friss krémet kend rozskenyérre, amely tökéletes kiegészítője ennek az uborkás szendvicskrémnek. 
  1. Díszítésként uborkaszeletet és kaprot is helyezhetsz a szendvics tetejére!

Kóstold meg ezt a hűsítő és laktató finomságot, amely az uborka főszezonjában igazán ízletes lesz! 

Sajtos-áfonyás finomság

Ez az ínyenc grillezett sajtos szendvics egy lépéssel a klasszikus melegszendvicsek előtt jár! Ez a változat puha vastag kenyérrel, krémes sajttal és friss áfonyával készült, így teljesen ellenállhatatlan!

Hozzávalók:

  • szendvicskenyér
  • vaj
  • mozzarella és camambert sajt
  • áfonya, szeder vagy eper

Így készítheted el:

1. ) Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon.

2.) Kend meg a kenyeret vajjal, és tegyél két szelet vajjal lefelé a serpenyőbe. 

3.) Add hozzá az áfonya szemeket, a reszelt mozzarellát és a szeletelt camambert, a tetejére pedig tegyél egy második szelet kenyeret, a vajas oldalával kifelé.

4.) Süsd ezeket oldalanként 3-4 percig, vagy amíg a kenyér aranybarna nem lesz és a sajt meg nem olvad.

Vágd félbe a szendvicset, és élvezd a sajt és az áfonya mámorító kombinációját. Ha kiváncsi vagy, milyen más gyümölccsel ez a melegszendvics, érdemes szederrel vagy eperrel is kipróbálnod!

Zöldbabos-ecetes ízkaland

A balzsamecetes-zöldbabos szendvicsek elsőre szokatlan szendvicsfeltétnek bizonyulhatnak, de bízz bennünk és próbáld ki! Annyira egyszerű, mégis laktató, finom és színes – te is meg fogod kedvelni!

Amire szükséged lesz:

  • ciabatta hosszában kettévágva
  • friss mozzarella sajt
  • sült pirospaprika, a folyadéktól leszűrve és felszeletelve
  • zöldbab 
  • 2-3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • só és fekete bors 

Kezdődhet a móka:

  1. Tedd a zöldbabot egy edénybe, amely a tetejéig forrásban lévő vízzel van feltöltve. Addig főzd, amíg a zöldbab élénkzöld nem lesz, majd folytasd még 1-2 percig.
  1. Öntsd le a vizet a babról, és öntsd át egy nagy tálba.
  2. Amíg a bab meleg, add hozzá a fokhagymát, az olívaolajat, a sót és a borsot, és forgasd össze.
  1. A félbevágott ciabatta alsó felébe mehetnek a pirított pirospaprikák, majd néhány szelet sajt és a zöldbabot.
  1. Ennek a tetejére jöhet egy kevés balzsamecet. Tedd rá a szendvicskenyér másik felét, vágd sréhen félbe, és már tálhalhatod is!

A zöldbab frissessége és a sült pirospaprika különleges íze tökéletesen kiegészítik egymást, így biztos lehetsz abban, hogy a nyári szezonban ez lesz a számodra egyik legkedvesebb szendvicsed!

Próbáld ki ötleteinket vagy nézz szét a kínálatunkban és biztosíts a következő nyári összejövetelre ízletes harapnivalókat!

Kedves Megrendelőink!

December 24-re már nem tudunk új rendelést felvenni.
December 25-én és 26-án ZÁRVA leszünk!
Kellemes Ünnepeket kívánunk!