Minden évszakhoz jár egy bizonyos bőrönd.
Míg a tél csomagjában a csípős hideggel és a jeges időjárási viszonyokkal találkozhatsz, addig a tavasz soha nem tudja eldönteni, mivel is lepjen meg – meleg, hideg, csapadék vagy napsütés?
Csodálatos ajándékot rejt az ősz, ahol a színes falevelek a megújulás kezdetét jelentik, végül pedig itt a nyár.
Az élet szép, hét ágra süt a nap és a szabadtéri programok különleges energiával töltenek fel!
A nyári szezon zöldségei és gyümölcsei
Amikor a nyári szezonális alapanyagokra gondolsz, automatikusan eszedbejuthat az, ahogyan a vízpart mellett friss görögdinnyeszeleteket eszel; érett paradicsomot és ropogós uborkát vágsz a salátába, vagy a főtt és sós csöves kukoricát ropogtatsz egy szabadtéri rendezvényen.
Noha ezek valóban a nyári kedvencek, rengeteg más friss, szezonális gyümölcs- és zöldségféleség is rendelkezésre áll, amelyeket felfedezhetsz és beépíthetsz a receptekbe.
Amikor a helyi piacon vásárolsz, tartsd szemmel a színes terméklehetőségeket, amelyeket a gazdák országszerte termesztenek egész nyáron.
- Cseresznye
Május közepén kezdődik a cseresznye szezon, amely júliusban tetőzik. Ilyenkor ezek a gyümölcsök igazán ízletesek és lédúsak, ha bevásárlásra indulsz, mindenképpen érdemes betárazni belőlük!
- Barack
Az őszibarack, a nektarin, a sárgabarack és fehér húsú őszibarack júniusban és júliusban éri el a csúcsot. Amellett, hogy kedvenc csonthéjas gyümölcsödet falatozhatod, ne felejtsd el megkóstolni félbevágva és grillezve is, hogy finom karamellizált desszertet kaphass.
- Bogyós-gyümölcsök
Az epertől az áfonyán és a málnán át a szederig kedvenc bogyóid szezonban maradnak a nyári hónapokban. Ezek fogyasztása önmagában is hatalmas élvezetet jelent, azonban érdemes lekvárt készíteni belőlük, hogy a hidegebb hónapokban is élvezhesd a friss gyümölcsök ízét.
- Cukkini
A tökfélék családjába tartozó cukkinit is megtalálhatod a piacokon és az élelmiszerboltok polcain a nyári szezonban. Ez a hosszúkás, zöld, sárga, csíkos vagy foltos zöldség nyersen, párolva, főzve és grillezve egyaránt élvezetes.
- Zöldbab
A zöldbab sokoldalúbb hüvelyes, mint gondolnád! A nyári hónapok zöldségei közül az egyik legfontosabb ásványi anyagokat tartalmazó termés, amely rengeteg különböző recept lehetőséget rejt magában.
- Uborka
Bár az uborka egész évben elérhető, mégis a nyári hónapokban a legfinomabb és a legízletesebb. Rengeteg olyan előnnyel rendelkezik, amely jó hatással van az egészségedre: gyorsítja az emésztést, és hidratál is a forró, nyári napokon!
Érdemes a szezonjukban fogyasztani ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket, mert ekkor a legfrissebbek, az ízek pedig elképeszten intenzívek.
Mutatunk néhány szendvicsötletet, amelyekbe beleépítheted a szezonális terméseket és kiélvezheted a nyár finomságait.
Krémes-uborkás mámor
Próbáltál már krémes uborka tölteléket párosítani a szendvicsedhez? Pedig csodálatos! Kisebb kenyérszeleteken tökéletes előétel vagy nassolnivaló, míg kiadósabb formában megfelelő reggelinek, tízórainak vagy uzsonnának is!
Összetevők:
- rozskenyér
- lágy krémsajt
- majonéz
- közepes kigyóuborka meghámozva, kimagozva, apróra vágva
- friss kapor
- fokhagymás só
- A felvágott uborkát nyomd át egy szűrőedényen, hogy eltávolítsd belőle a felesleges nedvességet.
- A krémsajtot és a majonézt turmixgépben vagy robotgépben dolgozd simára!
- Keverd össze a krémet az uborkával, a kaporral és a fokhagymás sóval és hűtsd le egy kicsit felhasználásig, hogy az ízek összeérjenek.
- A hűtött, friss krémet kend rozskenyérre, amely tökéletes kiegészítője ennek az uborkás szendvicskrémnek.
- Díszítésként uborkaszeletet és kaprot is helyezhetsz a szendvics tetejére!
Kóstold meg ezt a hűsítő és laktató finomságot, amely az uborka főszezonjában igazán ízletes lesz!
Sajtos-áfonyás finomság
Ez az ínyenc grillezett sajtos szendvics egy lépéssel a klasszikus melegszendvicsek előtt jár! Ez a változat puha vastag kenyérrel, krémes sajttal és friss áfonyával készült, így teljesen ellenállhatatlan!
Hozzávalók:
- szendvicskenyér
- vaj
- mozzarella és camambert sajt
- áfonya, szeder vagy eper
Így készítheted el:
1. ) Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon.
2.) Kend meg a kenyeret vajjal, és tegyél két szelet vajjal lefelé a serpenyőbe.
3.) Add hozzá az áfonya szemeket, a reszelt mozzarellát és a szeletelt camambert, a tetejére pedig tegyél egy második szelet kenyeret, a vajas oldalával kifelé.
4.) Süsd ezeket oldalanként 3-4 percig, vagy amíg a kenyér aranybarna nem lesz és a sajt meg nem olvad.
Vágd félbe a szendvicset, és élvezd a sajt és az áfonya mámorító kombinációját. Ha kiváncsi vagy, milyen más gyümölccsel ez a melegszendvics, érdemes szederrel vagy eperrel is kipróbálnod!
Zöldbabos-ecetes ízkaland
A balzsamecetes-zöldbabos szendvicsek elsőre szokatlan szendvicsfeltétnek bizonyulhatnak, de bízz bennünk és próbáld ki! Annyira egyszerű, mégis laktató, finom és színes – te is meg fogod kedvelni!
Amire szükséged lesz:
- ciabatta hosszában kettévágva
- friss mozzarella sajt
- sült pirospaprika, a folyadéktól leszűrve és felszeletelve
- zöldbab
- 2-3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- olívaolaj
- balzsamecet
- só és fekete bors
Kezdődhet a móka:
- Tedd a zöldbabot egy edénybe, amely a tetejéig forrásban lévő vízzel van feltöltve. Addig főzd, amíg a zöldbab élénkzöld nem lesz, majd folytasd még 1-2 percig.
- Öntsd le a vizet a babról, és öntsd át egy nagy tálba.
- Amíg a bab meleg, add hozzá a fokhagymát, az olívaolajat, a sót és a borsot, és forgasd össze.
- A félbevágott ciabatta alsó felébe mehetnek a pirított pirospaprikák, majd néhány szelet sajt és a zöldbabot.
- Ennek a tetejére jöhet egy kevés balzsamecet. Tedd rá a szendvicskenyér másik felét, vágd sréhen félbe, és már tálhalhatod is!
A zöldbab frissessége és a sült pirospaprika különleges íze tökéletesen kiegészítik egymást, így biztos lehetsz abban, hogy a nyári szezonban ez lesz a számodra egyik legkedvesebb szendvicsed!
Próbáld ki ötleteinket vagy nézz szét a kínálatunkban és biztosíts a következő nyári összejövetelre ízletes harapnivalókat!