Mi az, ami nem hiányozhat egy kiadós, ízletes és szaftos fogásból?
Legyen szó a vasárnapi ebédről, egy késő esti, villámgyorsan összedobott vacsoráról vagy arról amikor az étterem étlapját bújod a tökéletes étel után kutatva..
Elmaradhatatlan!
Sütve, főve, grillezve – legyen az csirke, pulyka, sertés, marha vagy akár hal, előszeretettel fogyasztjuk.
Nem véletlen, hogy a legtöbb étterem a húsaira fekteti a legnagyobb hangsúlyt.
Legyen szó egy gyorsétterem legújabb reklámjáról, ahol másodpercekig sistereg a fűszeres húspogácsa a tűzön vagy arról, hogy a pincér előszeretettel ajánlja neked a séf által tökéletesen elkészített steaket:
pontosan tudják, hogy a legtöbb esetben a hús elkészítésén múlik az, hogy ízlik-e egy étel, vagy sem.
De miért imádjuk ennyire a húsféléket?
Régóta tudjuk már, hogy a fagylalt és a csokoládé azért vonzza annyira ízlelőbimbóinkat, mert a cukor és a zsír boldog keverékéből áll össze.
De mi olyan különleges a szalonnában és a steakben, hogy a legtöbb ember számára nélkülözhetetlenek legyenek a húsfélék?
A húsok egyedülálló zsír- és umami keverékében rejlik a titok, amelyet a Maillard-reakciónak nevezett folyamat fűszerez meg – az a kellemes, aranybarna pirulás, amely akkor történik, amikor egy darab húst megsütünk.
Gondoltad volna, hogy nem csak főételekben, hanem szendvicsekben is különösen finomak a sült húsok?
Lehet, hogy nehéz elképzelni azt, hogy a rántott húson kívül más sült húsfélét is felhasználj a szendvicskészítés során:
pedig megéri!
(Azért meg kell hagyni, a rántott húsos változat is különösen finom!)
Ideje elrugaszkodni a megszokottól és új ízeket, sült finomságokat kipróbálni!
Hoztunk neked 3 olyan sült húsos szendvics receptet, amely megváltoztatja az életed!
3 ízletes, szaftos szendvics, finom húsokkal
- Édes BBQ szendvics (csirke)
Ez a csirkés szendvics amerikai hangulatot idéz, és nagyon egyszerűen elkészíthető (bár elég időigényes, de hidd el, megéri!). Ez a változat pedig a barna cukorral igazán különleges fogás lesz, biztosan imádni fogod!
Hozzávalók:
- csont nélküli csirkemell
- barbecue szósz
- barna cukor
- bourbon whisky
- görög joghurt
- fokhagyma por
- pirospaprika
- só
- fekete bors
- zsemle
- káposztasaláta
Ideje elkészíteni ezt a szaftos szendvicset:
- Főzd meg a csirkemellet, és tépd apró darabokra.
- Lassú tűzön keverd össze a csirkemell darabokat, a barbecue szószt, a barna cukrot, a whiskyt, egy kevés görög joghurtot, a fokhagymaport és a paprikát.
- Sózd és borsozd meg a húst ízlés szerint.
- Fedd le, és főzd magas hőmérsékleten 4 órán át. Lehet, hogy ez sok időnek tűnik, de csupán 4 részt kell megnézned a kedvenc sorozatodból, vagy félig elolvasni az új könyvedet, és már készen is lesz!
- Az elkészült, szaftos csirkét helyezd a szendvicsre, majd egyszerűen hajtsd rá a tetejét.
Az elkészült húsos szendvics mellé érdemes káposztasalátát tálalni, hiszen tökéletes kiegészíti ezt a laktató finomságot. Egyszerűen elkészítheted! Nincs másra szükséged, csak répára, káposztára, fokhagymára, sárgarépára, uborkára, vöröshagymára, olajra, ecetre és joghurtra. Reszeld le a zöldségeket, keverd össze a többi hozzávalóval, sózd és borsozd ízlés szerint, és már kész is!
2. Marhahúsos-sajtos szendvics
Ennél egy forró, szaftos, marhahúsos, sajtos szendvicset tejszínes gombamártással? Olyan ínycsiklandó és finom étel, amelyet az egész család kedvencévé fog válni. De ne aggódj, könnyű összeállítani!
A bevásárlólistád:
- szendvicskenyér
- olaj
- darált marhahús
- hagyma, apróra vágva
- pirospaprika
- zöld kaliforniai paprika, apróra vágva
- fokhagyma, lereszelve
- szeletelt gomba
- tejszín
- Worcestershire szósz
- só és bors ízlés szerint
- cheddar sajt reszelve
Kezdj hozzá:
- A forró serpenyőben kevés olajon pirítsd meg a marhahúst egy apróra vágott hagyma társaságában, és párold 7-10 percig közepesen magas lángon.
- Ha már barnás színű a hús, szórj rá egy kevés pirospaprikát!
- Helyezd a serpenyőbe az apróra vágott kaliforniai paprikát és a fokhagymát. Ezután mehetnek bele a gombaszeletek, a tejszín és a Worcestershire szószt. Sózd, borsozd, keverd jól össze, és kész is!
- Keverd hozzá cheddar sajtot a húshoz, majd helyezd az elkészült “ragut” a szendvicskenyerekre, majd tegyél egy szeletet a tetejére is.
Ez a szaftos, krémes finomság garantáltan elbűvöl! Ez a húsos szendvics pedig fagyasztóbarát is! Amikor a marhahús kihűlt, helyezd légmentesen záródó edénybe, így 3 hónapig felhasználhatod, de hűtőszekrényben tárolva is 4 napig megőrzi a frissességét!
3. Az ikonikus pulled pork
Biztosan te is találkoztál már a pulled pork szendviccsel: bárokban, éttermekben ikonikus alakja az étlapnak. Ez a recept sok időt vesz igénybe, de sok, finom húsos szendvics készíthető belőle, amelyből semennyi sem fog maradni!
Amire szükséged lesz:
- köménymag
- sertéshús
- fekete bors
- só
- mustár
- olívaolaj
- chili por
- barna cukor
- csont nélküli sertés lapocka
- hamburger zsemle
- BBQ szósz
Készítsd el a híres pulled porkot:
- Állítsd össze a sertéshús fűszerkeverékét: keverd össze a köményt és a borsot, sóval, mustárporral, chiliporral és cukorral.
- Bőségesen masszírozd be a húst a fűszerkeverékkel. Ha van időd, hagyd pihenni a húst egy-két órát szobahőmérsékleten, vagy tedd hűtőbe több órára vagy egy éjszakára.
- Melegítsd elő a sütőt, helyezd a sertéshúst egy tepsibe, és süsd 3-4 órán keresztül, vagy amíg a hús omlóssá nem válik.
- Hagyd kihűlni a húst legalább 30 percig, mielőtt szétszeded és kézzel vagy két villával tépd szét darabokra.
- Keverd össze a káposztát, a hagymást, a majonézt, az ecetet, az olívaolajat, a sót és a borsot, majd forgasd jól össze!
- Tálald a sertéshúst, a zsemlét, igény szerint pedig csípős szószt is tegyél az asztalra, így az emberek összeállíthatják saját szendvicseiket.
Ha imádod a “cuccos” szendvicseket és a szaftos húsokat, akkor új kedvenced lesz, ha elkészíted ezt a finomságot!
Gondolkodj túl az egyszerű rántott húson, és pakold fel a szendvicseidet különleges húsfélékkel, amelyek nem csak finomak, de laktatóak is.
Kísérletezésre fel, hiszen a lehetőségek száma végtelen!