Barion Pixel

3 szendvicsrecept, ha a téli ízek kedvelője vagy 

Ki ne rajongana az igazán téli ízekért?

Ilyenkor valahogy mindenből szívesebben választjuk azokat a verziókat, amelyek akárcsak egy picit is, de ünnepi hangulatba varázsolnak bennünket. Nem véletlen, hogy a legtöbb élelmiszert forgalmazó márka igyekszik

ezekben a hónapokban a karácsonyi ízvilágból beépíteni a termékeibe, vagy legalább a csomagolást feldíszíteni egy-két aprócska hópehellyel.

Ebben az időszakban mi is sokkal szívesebben kísérletezünk az ízekkel, vesszük elő a karácsonyi fűszereket és a nagymamától megörökölt desszert recepteket, hogy feldobjuk a kellemes délutánokat egy-egy különleges étellel vagy itallal.

Kávé és forró csoki: 

A tél beköszöntével valószínűleg egyre gyakrabban teszed le a voksod a meleg italok mellett, amelyeket előszeretettel turbózol fel. Előkerül a tejszínhab, a fahéj, a karamella vagy a csokoládé szirup, esetleg még a mini-mályvacukrok is. Ez aztán az élvezet!

Sütemények:

A desszertekből a téli időszakban nem hiányozhat a szerecsendió, a dió, a fahéj, a mák vagy a méz – és ez így van rendjén. Imádjuk, ha előkerülnek a szárított vagy asztalt gyümölcsök, hiszen ezek puha piskóta mellett rendkívül finom összetevőkké válnak. Bátran dobd fel a megszokott recepteket ezekkel a hozzávalókkal, és add át magad a karácsonyi mámornak.

Szendvicsek:

Lehet, hogy nem jutott korábban eszedbe téliesíteni a kedvenc szendvicseidet, azonban semmiképp sem érdemes letenni ebben az időszakban a finom, kiadós kenyér-csodákról. Akár a sós, húsos és zöldséges szendvicsek legyenek a befutók nálad, akár az édes élvezeteket részesítsd előnyben, minden szendvicsnek megvan a téli arca is.

Megmutatjuk, hogyan készítheted el őket!

Nagyszerű szendvicsek télre

  • Sárgabarackos grillezett szendvics

Gondoltad volna, hogy a kenyér, a sajt és a befőtt kombinációja lehet ízletes és csodálatos?  Az ünnepi szezonban rengeteg különböző lágy sajtból tárazunk be, ahogyan a befőttek is egyre gyakrabban kerülnek elő a kamrából, éppen emiatt nem lesz nehéz beszerezni az alapanyagokat ehhez a finom szendvicshez.

Hozzávalók:

  • vaj
  • friss, kovászos kenyér
  • brie sajt
  • dió
  • sárgabarack befőtt

Kezdődhet az ízkaland:

  1.  Vágj két vastagabb szelet kenyeret, ezeket pedig vékonyan kend meg vajjal. 
  1. Helyezz egy szeletet a vajas oldalával lefelé egy tapadásmentes serpenyőbe alacsony lángon, amikor pedig már kicsit megpirult, tedd rá a brie sajt szeleteket.
  1. Ha a sajt belseje már olvadásnak indult, törj össze egy kevés diót és a roppanós textúra érdekében szórj egy keveset a sajtra.
  1. A másik szelet kenyér vajazatlan oldalára mehet egy kevés sárgabarack befőtt – minél apróbb darabokban van a barack, annál jobb – és ezzel az oldalával lefelé helyezd a másik szelet kenyérre.
  1. Amikor a szendvics egyik oldala megpirult, megfordíthatod! Ha minden oldal tökéletesen aranybarna, a sajt pedig kellemes állagú, akkor elkészült a szendvics!

A kész szendvicset vágd átlósan félbe és készíts hozzá egy bögre finom teát. Ideje beöltözni, kiülni az erkélyre, és a finom melegszendvics elfogyasztása közben megfigyelni a téli természet csodavilágát!

  •  Téli BLT szendvics

A BLT szendvics klasszikus változata, azaz a bacon, a saláta és a paradicsom a nyár szinonimájának tűnhet. Ha szereted ezt a szendvics fajtát, akkor télen is szívesen készíted el, azonban valahogyan nem esik olyan jól, mint a nyári forróságban. Megmutatjuk, hogyan téliesítheted ezt az egyszerű szendvicset!

Összetevők:

  • kockára vágott paradicsom
  • összenyomott fokhagyma
  • extra szűz olívaolaj
  • bacon
  • fehér kenyér
  • majonéz
  • őrölt bors
  • bébi rukkola

Készítsd el a szendvicset: 

  1. Melegítsd elő a sütőt. 
  1. Egy tálban keverd össze a paradicsomot, a fokhagymát, az olajat és a sót, majd tedd át a keveréket egy hőálló tálba és süsd addig, amíg a paradicsomkeverék száraznak nem tűnik, ez nagyjából 10 percet vesz igénybe. 
  1. A keveréket hagyd kihűlni, majd vágd apró szeletekre.
  1. Süsd meg a bacon szeleteket serpenyőben, ha elkészültek, csepegtesd le őket, hogy megszabadulhassanak a felesleges zsírtól.
  1. Minden kenyérszelet egyik oldalát kend meg majonézzel. A szeletekre mehet a paradicsomkeverék, amelyet borssal ízesíthetsz, majd rétegezz a kenyérre rukkolát, szalonnát – egyenletesen elosztva.

Ez a téli, nyitott BLT szendvics neked is könnyedén a kedvenceddé válhat. Egyszerű elkészítése és klasszikus ízei miatt rendkívül jól esik egy nehéz nap után, amikor már csak egy kis kényeztetésre és relaxálásra vágysz a puha fotelben. 

  • Céklás melegszendvics

Meguntad az egyszerű szendvicseket és úgy érzed, hogy mindent kipróbáltál már? Esetleg egy barátod érkezik hozzád váratlanul látogatóba és már nincs időd arra, hogy egy finom fogással lepd meg, mégis lenyűgöznéd? Ez a szendvics lesz a te aduászod! 

Amire szükséged lesz:

– vaj

– olívaolaj

– vöröshagyma vastagra szeletelve

– barna cukor

– balzsamecet

– só

– őrölt bors

– pirospaprika 

– kovászos kenyér

– majonéz

– kecskesajt

– savanyított cékla

– bébi rukkola

Vágjunk bele:

  1. Kezd a karamellizált hagyma elkészítésével: közepesen magas hőfokon olvaszd fel a vajat és az olívaolajat, add hozzá a hagymát és gyakran keverd meg.
  1. Ha a hagyma már aranybarna, vedd közepesen alacsonyra a hőt, adj hozzá cukrot, balzsamecetet, sót, borsot és pirospaprikát, majd főzd még néhány percig. A hagymának lekváros állagúnak és sötéten karamellizáltnak kell lennie ha elkészült: ezután hagyd kihűlni.
  1. A kenyeret vágd szeletekre, és mindegyiknek az egyik oldalát kend meg vékonyan majonézzel. A kenyerek felének másik oldalát kend meg vékonyan kecskesajttal, helyezz rá céklát, karamellizált hagymát és rukkolát. A tetejére helyezd a maradék kenyereket. 
  1. Egy nagy serpenyőben közepes-alacsony lángon olvassz fel egy kevés vajat, majd keverd össze néhány csepp olívaolajjal. Helyezd a szendvicseket a serpenyőbe és várd meg, míg azok aranybarnák nem lesznek.

Ez az egyedi, céklás-kecskesajtos finomság nem csak téged, de a családodat és a vendégeidet is le fogja venni a lábáról. Villámgyors elkészíteni, és ugyanilyen sebességgel lehet elfogyasztani is, hiszen elképesztően finom.

Próbáld ki a recepteket, kísérletezz saját összetevőkkel vagy válogass kedvedre kínálatunkból!

Neked melyik a kedvenc, téli szendvicsed?